Kalk eller svamp i naglarna: en olägenhet som är lätt att bekämpa

Du har förmodligen sett kalk- eller svampnaglar förut. De flesta människor lider av det någon gång. Enligt vissa studier lider cirka 5 % av befolkningen någon gång av nagelsvamp. Även om det är ett vanligt tillstånd orsakar det många patienter en känsla av förlägenhet.

Vad är förkalkade naglar eller svampade naglar?

Den medicinska termen för förkalkade naglar eller svampade naglar är onychomykos. De flesta läkare kallar dem dock helt enkelt för kalknaglar.

En kalknagel eller svampnagel är fula. Den börjar som en missfärgning (vit-gul, grön eller brun) i nageländan och sprider sig långsamt över hela nageln. Med tiden blir den förkalkade nageln tjock, grov och spröd.

Den goda nyheten är att en kalk- eller svampnagel är ofarlig för din hälsa. Problemet med kalkade naglar är främst kosmetiskt, även om det kan orsaka obehag. Nageln kan bli så tjock att det gör ont när du har skor på dig. Nageln kan också brytas eller till och med lossna helt och hållet.

Vad är en förkalkad nagel eller en svampig nagel inte?

Kalknaglar ser nästan exakt likadana ut som psoriasisnaglar. Men det är verkligen något annat. På utsidan kan du se skillnaden eftersom psoriasisnaglar inte bara är missfärgade, grova och spröda, utan också har små gropar. Det ser nästan ut som en psoriasisnagel med små oljedroppar.

Var snabb

Ju tidigare du upptäcker en begynnande nagelsvamp, desto bättre. Du kan känna igen en begynnande nagelsvamp genom missfärgning av nagelkanten. Ju tidigare du börjar behandlingen, desto snabbare kommer problemet att lösas. Vänta inte för länge och agera genast.

Vad orsakar nagelsvampsinfektioner

Kalknaglar kallas också för svampnaglar eftersom de orsakas av en svampinfektion. Kalkspik eller nagelsvamp orsakas av samma typ av svamp som orsakar fotröta, dermatofyter. Det är därför inte förvånande att de flesta fall av nagelsvamp förekommer på fötterna. Fingernaglar kan dock också vara infekterade med förkalkade naglar eller svampade naglar.

Även om alla kan få nagelsvamp finns det vissa grupper som löper större risk:

  • Diabetespatienter
    Svampinfektioner i naglarna är mycket vanligare hos diabetiker än hos resten av befolkningen.
  • Äldre personer
    Ju äldre du blir, desto mer förlorar naglarna sin elasticitet. Detta gör att naglarna går sönder snabbare, vilket ökar risken för infektioner. Enligt vissa källor lider hälften av alla människor över 70 år av svampinfektioner i naglarna.
  • Personer med försvagat motstånd.

Är nagelsvamp smittsamt?

Kalkade naglar eller svampade naglar orsakas av samma svamp som orsakar fotröta eller svampeksem. Detta gör att dessa nagelsjukdomar är lika smittsamma som fotröta.

Du kan smitta andra människor med svampen om de kommer i kontakt med infekterat mjäll. Risken för sådan kontaminering är särskilt stor i badrummet eller duschen.

Men nagelsvamp är också mycket smittsamt för dig själv. Om du rör vid en infekterad tånagel med fingrarna kan svampen lätt spridas till nageln. Därefter kan svampen sprida sig till dina andra naglar. Så undvik att plocka på nageln, annars blir problemet med nagelsvamp bara värre.

Finns det något sätt att förebygga nagelsvampsinfektioner?

Det finns inget sätt att helt förebygga förkalkade naglar eller nagelstenar, men det finns vissa saker du kan göra för att minska risken för infektion. Det viktigaste – och enklaste – tipset är att undvika att gå barfota i fuktiga områden. Kända källor till fotknölar är simbassänger och duschar på idrottsklubbar. Använd tofflor för att minska risken för infektioner.

Svampar trivs i fuktiga och varma miljöer. När du vet detta vet du några sätt att minska risken för ytterligare infektion.

Ta hand om dina fötter

Säkerställ en fuktig miljö genom att torka fötterna ordentligt efter att du har tvättat dem. Om dina fötter svettas under dagen är det en bra idé att tvätta dem under lunchrasten och byta strumpor också. Byt våta strumpor omedelbart.

Välj strumpor av ett naturmaterial som absorberar fukt bra. Strumpor av bomull eller ull är ett bra val. Bär inte strumpor av syntetiska material; de svettas snabbt och är en grogrund för mögel.

Titta också närmare på dina skor. Är de hälsosamma för dina fötter? Svampar har ett enormt nöje av täta, knappt ventilerade skor. Välj skor som passar bra. Ge dina fötter det utrymme de förtjänar och välj skor som andas. Förutom att bekämpa svamp är bra skor också mer bekväma.

Bevaka ditt motstånd

Det finns alltid svampar på vår hud. Detta leder dock inte alltid till en infektion. Detta beror på att vårt immunförsvar vanligtvis är fullt kapabelt att förebygga infektioner. Men ibland drabbas vi ändå av en svampinfektion. Detta kan bero på en minskad motståndskraft, en större mängd mögel än genomsnittet eller en kombination av båda.

Externa faktorer som stress, dålig cirkulation och sömnbrist kan försvaga vårt immunförsvar. Stress, diabetes och psoriasis kan alla bidra till att svamparna sprider sig.

Det är alltid bra att hålla motståndet på en lämplig nivå. Inte bara i kampen mot kalknaglar, utan även för din allmänna hälsa. Se till att du får tillräckligt med sömn genom att gå till sängs i tid. Läkare rekommenderar 8 timmars sängvila per natt. Börja göra dig redo för sängen en timme innan. Stäng av tv:n, lägg undan telefonen och ta en avslappnande kopp te. Om du lider av sömnlöshet kan ett melatoninbaserat läkemedel hjälpa dig att återfå ett sundare sömnmönster.

En hälsosam kost kan också hjälpa till att förebygga svampinfektioner. Ät mycket frukt och grönsaker och var måttlig med alkohol och kaffe. Att ta en multivitamin kan också bidra till att stärka det grundläggande immunförsvaret.

Behandling av förkalkade naglar och svampade naglar

Nagelsvamp är lätt att behandla. Det finns två huvudsakliga behandlingsmetoder för nagelsvamp.

Lokal behandling av nagelsvamp

Nytillkommen nagelsvamp kan behandlas med ett medel som appliceras på nageln. Läkemedel som Nailner kan vara effektiva i lindriga fall. Topiskt applicerade svampmedel används också förebyggande. Topiskt applicerade fungicider kan köpas på apotek.

Det finns två nackdelar med aktuell behandling. För det första finns det en chans att du missar en del av behandlingen när du applicerar den. Detta gör behandlingen mindre effektiv.

Den andra nackdelen är mycket större: lokalt applicerade medel verkar på nagelns yta. Ofta lyckas dessa medel inte tränga in i nageln helt och hållet. Det mesta av den svamp som angriper dina naglar förblir därför obehandlat.

Laserbehandling av nagelsvampsinfektioner

Vissa patienter väljer att bekämpa den förkalkade nageln eller svampnageln med laserbehandling. Detta är en relativt ny behandling som har sitt ursprung i USA. Du måste också använda ett svampdödande medel internt eller externt efter laserbehandlingen. Effektiviteten av laserbehandling mot nagelsvamp är inte vetenskapligt bevisad.

Inre behandling av kalkhaltiga naglar

Om den förkalkade nageln är mer avancerad finns det mesta av svampen under nageln, där den kan vara otillgänglig för dessa läkemedel. I dessa fall kan en oral svampmedicinering vara en lösning.

Effektiva mediciner mot kalk eller svamp på naglarna bekämpar svampen som orsakar problemet. Dessa läkemedel kallas svampmedel.

Antimykotika är mycket effektiva för att bekämpa den svamp som orsakar problemet. De lämnar dock själva nageln orörd; den måste reparera sig själv. Det är viktigt att veta att naglarna växer mycket långsamt. Även om nageln är helt fri från svamp ser den fortfarande ut att vara angripen. Därför kan det ta lång tid innan du ser någon effekt. Att bekämpa nagelsvamp är alltså en långsiktig uppgift.

Lamisil

Lamisil är ett läkemedel i tablettform för naturlig nagelsvamp. Den aktiva ingrediensen i detta läkemedel är terbinafin, som hämmar produktionen av ergosterol i svampcellerna. Ergosterol är viktigt för svampcellernas överlevnad. Lamisil hindrar svampcellerna från att sprida sig och dö.

Genom att ta en tablett dagligen fördelas den aktiva ingrediensen i Lamisil i hela kroppen. På så sätt kan du försäkra dig om att den fungerar i hela det område där svampen har bosatt sig.

Förutom att behandla kalk- eller svampnaglar och fotsvamp kan Lamisil också användas för att bekämpa Candida-infektioner.

Terbinafin

Terbinafin är också mycket effektivt mot svampinfektioner. Terbinafin är förutom varumärket även den aktiva ingrediensen i denna produkt. Tack vare denna aktiva ingrediens kan svampcellerna inte längre producera ergosterol. Genom att ta bort detta viktiga ämne för svampen förhindrar du att svampcellerna sprids vidare genom fötterna och under nageln. Befintliga svampceller dör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Add to cart