Hösnuva: vad är det? Symtom och medicinering

Hösnuva. Det är svårt att bortse från den på våren och sommaren. Alla känner någon som lider av hösnuva eller lider själv av hösnuva. Hösnuva är något som drabbar 1 av 8 européer, vilket gör det mycket vanligt. Det är dock inte alla som vet exakt vad hösnuva är och vad man kan göra åt det. I den här texten ska vi därför titta närmare på hösnuva. Vad är hösnuva? Vad kan en person som lider av hösnuva göra och vilka symtom är förknippade med en typisk form av hösnuva?

Vad är hösnuva?

Hösnuva låter som feber, men är det inte. Faktum är att feber i princip inte har något att göra med hösnuva. Det är inte ens ett symptom på sjukdomen. Namnet hösnuva uppfanns av en engelsk läkare. Han insåg att människor led av en viss typ av feber under hötiden. Det har alltså inte heller något med hö att göra. Hösnuva är en allergi. För att förstå hösnuva på rätt sätt måste vi först titta på vad en allergi egentligen innebär. En allergi är en immunreaktion i kroppen. Kroppen känner igen ett visst ämne (allergen) som inte är önskvärt i kroppen och som kroppen tror att det till och med kan orsaka skada. Kroppen behöver inte reagera på det eftersom det uppenbarligen inte kan göra någon skada, men kroppen känner inte igen detta. Det finns fortfarande mycket vi inte vet om allergier och varför de uppstår, men det är fortfarande ett problem som drabbar ungefär en fjärdedel av världens befolkning. Immunförsvaret har vissa reaktioner för att bekämpa inkräktare. Dessa reaktioner är symtom på sjukdomen, så vi kommer att beskriva dem senare. Människor kan vara allergiska mot olika saker, till exempel hösnuva. Det är också möjligt att vara allergisk mot t.ex. dammkvalster, katter eller ett getingstick.

Hösnuva är en allergi mot pollen. Det spelar ingen roll vilka växter, träd eller blommor som pollenerna kommer från, varje typ av pollen aktiverar ett immunsystem i kroppen som orsakar allergiska symtom. I de flesta fall liknar de symptom som orsakas av allergin en förkylning, även om detta kan variera från person till person. Någon kan bli fri från den efter några dagar, medan andra kan drabbas av den i flera veckor. Allergier förekommer förstås oftast på våren och sommaren eftersom det är då som de flesta växter sprider sitt pollen. Detta är i syfte att reproducera sig. Allergier har olika symtom. Låt oss ta en titt på de symtom som människor lider av när de har hösnuva.

Symptomen på hösnuva

Som tidigare nämnts liknar symtomen vid hösnuva dem som uppstår vid förkylning, men i en annan form. Ett av de mest välkända symptomen är frekventa nysningar. Pollenet kommer in i näsan och irriterar slemhinnorna. Slemhinnorna reagerar på detta genom att nysa. Irritationen av slemhinnorna leder också till andra obehagliga reaktioner. De orsakar också klåda i ögonen. Hos vissa människor är det så illa att ögonen till och med vattnas och blir irriterade. Detta är också ett vanligt symptom på hösnuva. Det är inte bara ögonen som kan klia. Hösnuva kännetecknas också av klåda i hals och näsa. Hösnuva kan också ge klåda i munnen. Det är lämpligt att inte klia på klådan. Klådan orsakas också av pollen som irriterar. Det finns ofta pollen på fingrarna och händerna, vilket förvärrar klådan. Ett annat symptom är den välkända rinnande näsan. Irritation av pollen i slemhinnorna kan också orsaka en rinnande näsa. Den rinnande näsan varar dock ofta inte lika länge som en förkylning, eftersom den orsakas av ett virus som ofta är mer ihållande än pollenet. Kroppen producerar mer slem på grund av den allergiska reaktionen. Detta slem hamnar också i halsen, vilket gör att man får problem med halsen och vill hosta upp slemmet. Hosta och halsont är också symptom på hösnuva. Något som förekommer mer sällan är andnöd. Eftersom hösnuva gör att luftvägarna blir inflammerade kan det uppstå en trängsel i bröstet. Detta obehag gör att människor får svårare att andas, vilket i sin tur leder till andnöd. Trötthet är också något som inte alla upplever, men det kan vara ett symptom på hösnuva. Det krävs mycket ansträngning för att kroppen ska kunna använda immunförsvaret. Detta beror naturligtvis också på kroppens kondition, där en mindre vältränad kropp har det svårare än en kropp i bättre kondition. Även om man inte vet så mycket om allergier finns det många medel som kan användas för att behandla hösnuva.

Läkemedel mot hösnuva

Det finns olika typer av mediciner som man kan ta mot hösnuva. Styrkan på läkemedlet beror på kroppens reaktion på allergin och hur ofta man lider av allergin. Vi kommer att titta på olika typer av mediciner och vad de gör med din kropp. Vi kommer också att titta på varför vissa mediciner kan vara bra för dig eller inte.

Desloratadin

Vissa personer har endast minimala allergiproblem och lider bara av dem ibland. För dessa personer är desloratadin den bästa lösningen. Desloratadin innehåller en antihistamin. Dessa hämmar histaminreaktionen. Histamin är ett ämne som frigörs vid allergier. Histamin orsakar klåda i näsa, hals och ögon. Antihistamin verkar mot detta ämne som orsakar klåda, så det kan mycket väl hjälpa mot symptomen på hösnuva. Antihistaminer finns i form av nässpray eller tabletter. Medicinen behöver inte tas dagligen, utan endast när man förväntar sig en allergisk reaktion eller när reaktionen redan har inträffat.

Telfast

En liknande typ av läkemedel är Telfast. Telfast har fexofenadin som aktiv ingrediens. Den aktiva ingrediensen fexofenadin ska hämma allergisymtom och inflammatoriska reaktioner, vilket gör hösnuva mycket mindre besvärande. Symtomen avtar också efter att du har tagit medicinen.

Dymista

För personer som lider av hösnuva oftare eller har en svårare form av hösnuva finns det något annat. Nämligen antiinflammatoriska medel. Vi kallar dessa kortikosteroider. Förutom antiinflammatoriska medel (flutikason) innehåller Dymista även en antihistamin (azelastin). De antiinflammatoriska läkemedlen ser till att inflammationen bromsas och att cellerna inte lockar till sig andra celler. Detta förhindrar symtomen på hösnuva. Antiinflammatoriska läkemedel måste tas under en längre tid för att de ska ha någon chans att fungera. Antihistaminen å andra sidan ser till att symptomen på hösnuva minskar och avtar med tiden.

Tips för personer med hösnuva

Det finns några råd som du kan följa för att minimera hösnuva. Den första är att stanna inomhus när solen skiner och det blåser mycket. Detta är de dagar då pollen sprids mest. Det är bäst att hålla fönstren stängda dessa dagar, eftersom pollen också kan komma in genom fönstren. Kläder bör torkas inomhus eftersom pollen också kan komma in i kläderna. Detta kan orsaka samma allergiska reaktion. Gräsklippning bör överlåtas åt någon annan. Gräsklippning släpper ut mycket pollen. När du klipper gräset kan pollen komma in i dina kläder, men det kan naturligtvis också komma direkt i dina ögon. Därför är det bäst att överlåta detta till någon annan. Slutligen är det en bra idé att ha solglasögon utomhus. Om du absolut måste gå ut en varm och blåsig dag kan solglasögon hålla mycket pollen borta. Ett munskydd som faller över munnen och näsan, eller en halsduk som du kan ha över den, kan också hålla mycket av pollenet borta, vilket gör att din reaktion inte blir lika allvarlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Add to cart