Att hantera eksem: Vad är det och vad kan jag göra åt det?

Vi känner till eksem som en hudåkomma där huden blir inflammerad. Kroppens immunförsvar överreagerar.

Det finns två huvudgrupper av eksem:

  • Akut eksem: Först uppstår rodnad, svullnad, klåda och blåsor med vätska. Sedan torkar blåsorna ut till skorpor. Huden börjar flagna och rodnaden avtar.
  • Kroniskt eksem: I den här typen av eksem minskar rodnaden gradvis, men huden blir mer fjällande och tjockare. Blåsorna torkar inte ut. Hudens veck blir grövre än vanligt (lichenifiering). Den grova huden kan nu bli sprucken och mycket smärtsam.

Inom dessa grupper finns också olika typer av eksem. Läs mer om dem här.

Hur känner man igen eksem?

Nästan alla former av eksem kännetecknas av rodnad och klåda. Huden blir också torrare. Detta beror på att eksem gör att huden förlorar fukt och innehåller mindre olja. Detta gäller även på platser där det inte finns något utslag. Eksem utvecklas särskilt bra på torr hud. Därför kvarstår tillståndet ofta. Eksem kan endast innebära torr hud och fjäll, vilket i så fall kallas torr eksem. Om blåsor med fukt också förekommer kallas det för gråtande eksem. Det finns olika typer av eksem. Vi listar dem och deras egenskaper nedan.

Typer av eksem

Det finns olika typer av eksem, nedan kan du se vilka former det finns.

Atopiskt eksem (konstitutionellt eksem).

Orsakas av en medfödd överkänslighet. Personer som drabbas har ofta andra allergier i familjen (t.ex. astma eller hösnuva).

Allergisk kontaktdermatit

Eksem som orsakas av direktkontakt med metaller (nickel), ull, växter, rengöringsmedel eller kemiska ämnen (t.ex. latex).

Dyshidrotiskt eksem

Små blåsor på fotsulor och händer. De förekommer vanligtvis på sidorna av fingrarna och i handflatorna. Blåsorna kliar mycket. Detta eksem är vanligast hos personer som är känsliga för allergier, har haft allergisk kontaktdermatit eller har fotröta. Stress kan också utlösa detta eksem.

Seborrheiskt eksem

Denna typ kännetecknas av ett fett, gulaktigt och tjockt utslag med fjäll och rodnad. Detta eksem förekommer främst på huvudet, bakom öronen, på bröstet, i näsvecken eller mellan skulderbladen. Alla ställen där det finns många talgkörtlar. Förekommer ofta hos spädbarn (vagga), men även hos vuxna (mjäll).

Erythroderma

Den här typen av eksem gör att du vanligtvis känner dig sjuk. Hela huden är spänd, varm, röd och svullen. Du kommer att få svår klåda. Blodkärlen i huden vidgas, vilket gör det mer sannolikt att huden torkar ut och detta kan leda till njursvikt. Du måste läggas in på sjukhus och behandlas.

Kan jag överföra eksem?

Eksem smittar inte. Du behöver alltså inte oroa dig för att du kan få eksem om du rör vid någon som har eksem. Detta gäller även för simbassänger. Att simma i samma vatten som en person med eksem smittar inte heller.

Behandling av eksem

Tyvärr kan eksem inte botas. Du kan dock behandla symptomen och göra dem mer uthärdliga.

Externt:

Salva

Ta hand om ditt eksem med en fuktgivande salva. Se till att krämen inte innehåller allergiframkallande produkter eller är parfymerad. Ett exempel på en salva är DAB:s kylsalva mot klåda. Många salvor innehåller fettämnen (petrolatum) och en aktiv ingrediens (kortikosteroider eller tjära).

Salva med immunomodulatorer

Denna salva används för att leverera antikroppar till kroppen. Ytterligare forskning behövs.
Långsiktig säkerhet (hudcancer) kan inte garanteras för närvarande.

Babyolja och schampo mot mjäll

Barnens vagga kan behandlas genom att smörja in hårbotten med babyolja vid badet. Vuxna kan använda ett schampo mot mjäll.

Ljusterapi

Vid denna behandling bestrålar läkaren huden med en viss dos ultraviolett ljus. Detta ljus undertrycker immunförsvaret i huden. Eftersom eksem orsakas av ett överaktivt immunförsvar kommer detta att dämpa eksemet.

Internt:

Tabletter

Det kan vara antiinflammatoriska läkemedel med kortikosteroider, men också immunsuppressiva medel eller antihistaminer mot klåda.

Förebygga eksem?

Följande tips kan hjälpa till att förhindra att eksem bryter ut eller hålla det så sällsynt som möjligt:

  • Applicera en bra baskräm på huden (särskilt efter dusch).
  • Duscha eller bada inte för länge eller för varmt.
  • Fukta händerna så lite som möjligt. Torka dem väl.
  • Undvik att provocera fram irriterande ämnen: bär inte ull, undvik kontakt med husdjur och rengöringsmedel, duscha efter träning och bekämpa dammkvalster.
  • Begränsa stressen genom att motionera tillräckligt och slappna av.
  • Undvik att klia dig genom att hålla naglarna korta.

Läs mer om våra läkemedel mot eksem här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Add to cart